Dekorativna pločevina

KLASIČNA IZBIRA ZA UPORABO V INDUSTRIJI & ARHITEKTURI

Dekorativna pločevina, v Avstriji znana tudi kot strukturna, oblikovalska ali arhitekturna pločevina, nudi številne možnosti za oblikovalce. Dekorativne površine iz legiranega jekla in drugih kovin se izdelujejo z obojestranskim hladnim valjanjem in imajo obliko plošč ali trakov. Za tem se pločevine izravnajo. Različna valjanja ustvarjajo individualne površinske strukture in sodobno podobo. V ponudbi imamo tudi nove barve, ki so zaradi robustne izvedbe zelo odporne in dolgotrajne. Znani primer za uporabo legiranega jekla je smučarska skakalnica Bergisel v Innsbrucku, ki jo je zasnovala arhitektka Zaha Hadid. Kakovostno legirano jeklo pa ima tudi druge vrednosti. Dobra sposobnost drsenja pospešuje industrijske proizvodne procese, npr. pri tekočih trakovih na področju živil.

FASADNA TEHNIKA TEMELJI NA KOVINI KOT SUROVINI

Že od začetka civilizacije se kot surovina uporablja kovina. Zaradi njenih lastnosti, kot so plastičnost, toplotna prevodnost in značilen sijaj, je kovina priljubljen material v arhitekturi, industriji in rokodelstvu. Že nekaj let pa zaznavamo tudi trend oblikovanja fasad s kovinskimi elementi.

Ne glede na to ali so prebite, valjane, barvane ali pletene, pločevina in žice iz kovine imajo precej skupnega: Zaradi raznolikih možnosti uporabe se pogosto uporabljajo v sodobnih fasadnih tehnikah. Poleg oblikovalske prednosti jih v primerjavi s klasičnimi fasadami iz stekla, lesa ali umetne mase, odlikuje tudi faktor ekonomičnosti. Poleg tega stanovalce zgradb z robustno kovinsko fasado ob sončnih dnevih razveseljuje zlasti njihova funkcija zaščite pred soncem. Če je kovina prej veljala za proizvod določene niše, se je v zadnjih letih razvila v priljubljen material z oblikovalskimi značilnostmi.

Thomas Häusler, poslovodja podjetja Pro-Metall GmbH, pravi: “V preteklih desetih letih so kovinske fasade doživele zelo pozitiven razvoj in so dosegle veliko priljubljenost kot oblikovalski element. ProMetall se je močno angažiral pri pripravi avstrijskega trga in spodbujal uporabo kovinskih fasad. Danes si oblikovanja fasad brez kovin ne moremo več predstavljati.”

Želja po individualnosti ima tudi pri oblikovanju fasad pomembno vlogo. Predvsem arhitekti si želijo posebne učinke in prednosti in jih pri načrtovanju fasad uspešno uresničujejo. Struktura, barva in dimenzionalnost zadovoljijo vse oblikovalske želje načrtovalcev in investitorjev. Zaradi svojega stanja je kovina plastična, vendar hkrati robustna in lahko perfektno izpolnjuje različne zahteve. Fasade iz kovin se lahko poleg tega reciklirajo, zato lahko z njihovo uporabo tudi varujemo naravne vire.

Zunanja in notranja oprema, npr. dvigala, fasade, vrata, obloga opornih stebrov, industrija osvetljave, tekoči trakovi za živila, papirni izdelki, embalaža, zaščita pred soncem.

  • Kakovostni in sodobni videz zaradi raznolikega dizajna.
  • Videz enotne površine zaradi posebnega odsevanja svetlobe.
  • Izjemna robustnost zaradi posebne tehnike hladnega valjanja: nepotolčena in nepopraskana, se ne maže in jo je težko polepiti ali popisati (vandalizem).
  • Izjemno dolgotrajna z nizkimi stroški vzdrževanja.
  • Drsenju prijazna zaradi manjšega trenja, pospešuje proizvodnjo.
  • Toplotna izolacija in razpršitev toplote.
  • Zaradi večje torzijske in upogibne trdnosti je mogoče uporabiti tudi zelo majhne debeline, kar omogoča prihranek pri teži.
  • Izboljša odbijanje svetlobe in zmanjšuje svetlobno iritacijo (industrija osvetljave).

Dekorativna pločevina je v Avstriji znana tudi kot strukturna, oblikovalska ali arhitekturna pločevina.

Ta pločevina iz legiranega jekla poleg svoje funkcionalnosti ponuja tudi številne možnosti oblikovanja. Različna valjanja ustvarjajo individualne površinske strukture in zagotavljajo sodobno podobo.

Možnosti uporabe dekorativne, barvane pločevine iz legiranega jekla so raznolike. Stabilna in dolgotrajna pločevina se uporablja tako v zunanjih kot v notranjih prostorih, na primer za dvigala, fasade, vrata, prevleke za podporne elemente, tekoče trakove in v industriji osvetljave.

Kakovostno legirano jeklo pa ima tudi druge vrednosti. Zaradi posebne tehnike hladnega valjanja je ta pločevina posebno odporna in neobčutljiva na udarce in praske. Poleg tega je dekorativno pločevino težko polepiti ali porisati, zaradi česar preprečujejo vandalizem.

Dodatno prepričajo tudi z nizkimi stroški vzdrževanja. V industriji osvetljave pa cenijo izboljšano odbijanje svetlobe in majhno svetlobno iritacijo.

Strukture, barve oz. kombinacije obojih, trpežna in odporna, težko se potolče ali popraska in jo je težko polepiti ali porisati (vandalizem).