AUVA, Klagenfurt

GOLA DEJSTVA

Material

Ekspandirana pločevina iz aluminija, debeline 2 mm, vrste “Innsbruck” in debeline 1,5 mm, vrste “Zadar”, eloksirana

Uporaba

Fasada + ravna streha z ozelenitvijo

Lokacija

AUVA, Waidmannsdorfer Straße 42, 9020 Klagenfurt am Wörthersee

Leto

2015

Arhitekt

PWP, Wien

Izvedba

Starmann, Klagenfurt
Spitzer, Graz

Posebnosti

Dobitnik nagrade IFD leta 2015 v kategoriji ravnih streh

ZELENI ZELENO

Poslovna zgradba zavarovalnice AUVA v Celovcu, ki so jo oblikovali v dunajskem arhitekturnem biroju PWP Architekten, je dobesedno zelena, saj je pametna, energijsko učinkovita in precej poraščena.

Ravna streha ter severna, severozahodna in južna fasada ter dvoriščna stran garažne hiše so namreč pozelenele. Približno 20 centimetrov debel substrat in potrebne izolacije se nahajajo v konstrukciji iz aluminijastega okvirja, ki ga držijo konzole, vpete v tesnilni sloj strehe. Na aluminijski okvir so pritrjeni elementi iz ekspandirane pločevine, v katere se lahko sidra plošča za rastline. Rastline so bile dodatno fiksirane s kovinsko mrežo. Nova zelena stena je bila konstruirana posebej za to zgradbo, ravna streha pa je dobitnica nagrade IFD 2015 v kategoriji ravnih streh. Fasada zgradbe je iz 18 cm debelega železobetona, 20 centimetrske mineralne volne in obloge iz ekspandirane pločevine iz aluminija. Okna iz aluminija so opremljena z električno vodenimi žaluzijami (sistem bus), ki se po koncu delovnika in ob koncih tedna samodejno spustijo.

EKSPANDIRANA PLOČEVINA - praktična in elegantna

Ekspandirana pločevina oziroma ekspandirane rešetke se oblikujejo iz enega kosa kovine, pri čemer ne nastanejo obrabljeni konci, obremenjeni spoji ali varjeni šivi. Na ta način temu trajnostnemu, robustnemu materialu omogočimo ogromno trdnost in površinsko stabilnost, zaradi česar je idealen za izdelavo fasad. V ta namen lahko uporabimo različne materiale. Mrežna očesa imajo večinoma obliko romba, šestkotnika, kroga ali kvadrata ter niso pletena ali varjena. Različne vrste mrežnih očes ustvarijo različne učinke. Material tudi v razrezani obliki ohrani svojo trdnost. Fasade iz ekspandirane pločevine so zaradi svojega tridimenzionalnega videza prava paša za oči.

PREBERITE VEČ STRETCH KOVINSKE REFERENCE POIŠČITE TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.