Leiner, Gradec

GOLA DEJSTVA

Material

Perforirana pločevina iz aluminija, debeline 4 mm s perforacijami Rv 20-25

Uporaba

Fasada

Lokacija

Leiner Gradec, Annenstraße 63, 8020 Gradec

Leto

2015

Arhitekt

Ing. Georg Riel Architekturbüro Peyker Architektur Consult Graz

Izvedba

myglass gmbh, Steyregg

Posebnosti

Do 5 metrov dolgi trakovi iz perforirane pločevine z velikim radijem, vertikalno montirani na površini v obliki romba.

KAKO JE ULICA ANNENSTRASSE POSTALA ZELENA

Pri oblikovanju glavne graške poslovalnice pohištvene verige Leiner so se arhitekti iz graškega biroja Architekturconsult pod vodstvom Hermanna Eisenköcka in Herfrieda Peykerja, znašli pred izzivom, kako dve zgradbi, ki ju je predhodno povezoval most,znotraj in zunaj preoblikovati v celoto.

Glavni cilj so na uspešen in vizualno privlačen način rešili z do 5 metrov dolgimi trakovi iz perforirane pločevine z velikim radijem, ki so jih vertikalno montirali na površino v obliki romba. Srebrna ekspandirana pločevina se harmonično ujema z zadnjo fasadno steno, ki je bila pobarvana z za Leiner značilno zeleno barvo in ki, glede na padanje svetlobe, skozi pločevino svetlika v različnih odtenkih ter ustvarja občutek zelene površine sredi nakupovalne ulice. To je vsekakor dober primer konstruktivne arhitekture z estetsko kakovostjo.

PERFORIRANA PLOČEVINA - KLASIKA V NOVI PREOBLEKI

Perforirana pločevina se v Evropi proizvaja že od konca 19. stoletja. Nekoč se je uporabljala predvsem v industriji in strojništvu kot sito ali filtrirni element in kot zaščita. Kreativni oblikovalci in zahodnoevropski proizvodni strokovnjaki so izumili nov način uporabe te funkcionalne pločevine pri oblikovanju fasad. V sodobnih stanovanjskih in hotelskih objektih ali poslovnih kompleksih velja perforirana pločevina za priljubljeno vrsto fasade, ki obenem ščiti pred nezaželenimi pogledi, pogosto pa se uporablja tudi kot polnilo stopniščnih in balkonskih ograj. Perforirana pločevina pa je svoj praktičen namen ohranila tudi na področju oblikovanja, lahko pa se uporablja tudi kot zaščita pred hrupom pri gradnji. Prednosti, možnosti uporabe: Robustna surovina, kombinirana s funkcionalnostjo in videzom, oblikovanje transparentnih fasad ali fasad, ki ščitijo pred radovednimi pogledi, stopniščne in balkonske ograje, spuščeni pločevinasti stropovi, prezračevalna tehnologija, zaščita pred insekti v stanovanjskih objektih, blaženje hrupa.

VEČ PERFORIRANIH REFERENČNIH LIST JE NA VOLJO TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.