Policijska postaja v Pratersternu

GOLA DEJSTVA

Material

Ekspandirana pločevina tipa “Portorož” + “Salzburg”, aluminij 2 mm

Uporaba

Fasada

Lokacija

Policijska postaja Praterstern
1020 Wien, Praterstern

Leto

2020

Arhitekt

ZKPT ZT GmbH, Wien; investitor ÖBB

Izvedba

Schinnerl Stahlbau, 3430 Tulln

Posebnosti

ZANIMIVA ARHITEKTURA V PRATERSTERNU

Nova policijska postaja v Pratersternu, ki jo je financiral ÖBB s proračunom okoli osem milijonov evrov, je od leta 2021 delovno mesto približno 65 uradnicam in uradnikom.

Arhitekti iz ZKPT ZT GmbH so zagotovili arhitekturni koncept in tako ustvarili nezmotljiv poudarek. Rebrasta fasadna obloga v antracit barvi, ki je zasnovana v mrežastem videzu in je obešena na gradbeno konstrukcijo, ne daje objektu le modernega in estetskega videza, temveč simbolizira tudi tisto, kar človek pričakuje od policije: moč in zaščito. Po eni strani za tiste, ki vsak dan služijo javnosti, po drugi strani pa za več kot 150.000 ljudi, ki se vsak dan peljejo skozi najbolj obremenjeno lokalno prometno središče Dunaja. Zaradi strateško pomembne lokacije na Pratersternu, ki je tudi ponoči eden najbolj živahnih delov Dunaja, smo morali stavbo nujno zaščititi pred izstrelki in podobnim, kar smo dosegli z dobavljenimi aluminijastimi ekspandiranimi pločevinastimi paneli tipa “Portorož”i n “Salzburg” podjetja ProMetall. “Antracitni monolit”, kot je projekt poimenoval tisk, torej zavzema pomembno mesto v arhitekturi 2. okrožja.

EKSPANDIRANA PLOČEVINA - praktična in elegantna

Ekspandirana pločevina oziroma ekspandirane rešetke se oblikujejo iz enega kosa kovine, pri čemer ne nastanejo obrabljeni konci, obremenjeni spoji ali varjeni šivi. Na ta način temu trajnostnemu, robustnemu materialu omogočimo ogromno trdnost in površinsko stabilnost, zaradi česar je idealen za izdelavo fasad. V ta namen lahko uporabimo različne materiale. Mrežna očesa imajo večinoma obliko romba, šestkotnika, kroga ali kvadrata ter niso pletena ali varjena. Različne vrste mrežnih očes ustvarijo različne učinke. Material tudi v razrezani obliki ohrani svojo trdnost. Fasade iz ekspandirane pločevine so zaradi svojega tridimenzionalnega videza prava paša za oči.

PREBERITE VEČ STRETCH KOVINSKE REFERENCE POIŠČITE TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.