Stopnice v obliki heliksa v soteski Liechtensteinklamm

GOLA DEJSTVA

Material

1. Ekspandirana pločevina, tipa „Leoben“, corten jeklo 1 mm
2. Mrežne rešetke, tipa „33×11“; corten jeklo, neobdelano

Uporaba

1. Plošče ograj
2. Mostički

Lokacija

Liechtensteinklamm, Liechtensteinklammstraße 123, 5600 St. Johann im Pongau

Leto

2019; odprtje po sanaciji 11. 6. 2020

Arhitekt

Vodenje projekta je prevzela uprava Bundesforst. Novo zasnovo za zaščito so razvili v biroju Geologiebüro bf:gh.

Izvedba

SFL Technologies GmbH

Posebnosti

Naravni spomenik, sotesko Liechtensteinklamm, so po večjem padcu skal 27. maja 2017 morali zapreti. Vrhunec v sanirani soteski predstavljajo stopnice „Heliks“ iz corten jekla (s posebnimi mrežnimi rešetkami in posebnimi ekspandiranimi pločevinami ProMetall). Stopnice segajo 30 metrov v globino iz njih pa se vam odpirajo spektakularni pogledi na okolico. Za zaščito obiskovalcev so zgradili tri predore, štiri galerije in namestili 60 mrež za zaščito pred padanjem kamenja s skupno dolžino 1100 metrov. Več ton težke konstrukcije in varnostne mreže so v sotesko pripeljali s helikopterji v približno 7000 minutah leta.

Dizajnerski vrhunec zarjavelega videza privablja še več obiskovalcev

Soteska Liechtensteinklamm, ki je dolga približno 4000 metrov je ena najdaljših in najglobljih sotesk v Alpah.

Že leta 1875 je alpski naravni park s 300 metrov visokimi stenami in impozantnim slapom tako očaral ljudi, da so lahko sotesko zaradi donacije princa Lihtenštajnskega opremili z mostovi in brvmi ter jo kot poletni izletniški cilj odprli tudi za širšo javnost. Velja tudi za najbolj priljubljen dopustniški cilj v salzburškem Pongauu.

Po večjem padcu skal, maja 2017 so morali naravni park iz varnostnih razlogov zapreti in izdatno sanirati. Vrhunec v sanirani soteski predstavljajo stopnice „Helix“ iz corten jekla, ki segajo 30 metrov v globino in imajo skupno 367 stopnic. Ko obiskovalci dosežejo vrh heliksa so nagrajeni z impozantnim razgledom – tako v globino kot tudi v višino.

Povsem jeklena arhitektura z videzom rje je bila proizvedena v ProMetallu. Pomembno je bilo, da stopnice ne spremenijo karakterja soteske in se lepozlijejo z okolico. Zaradi popolne oblike s posebno predelavo ekspandirane pločevine, tipa „Leoben“, corten jeklo 1 mm za ograje stopnic in posebnih mrežnih rešetk, tipa „33×11“ iz neobdelanega corten jekla, je magnet za obiskovalce s pomočjo ProMetalla zasijal v novi obliki in Salzburžani lahko znova v velikem številu obiščejo svojo priljubljeno sotesko. Lepo je videti kombinacijo tradicije in moderne arhitekture v tako odlični harmoniji!

EKSPANDIRANA PLOČEVINA - praktična in elegantna

Ekspandirana pločevina oziroma ekspandirane rešetke se oblikujejo iz enega kosa kovine, pri čemer ne nastanejo obrabljeni konci, obremenjeni spoji ali varjeni šivi. Na ta način temu trajnostnemu, robustnemu materialu omogočimo ogromno trdnost in površinsko stabilnost, zaradi česar je idealen za izdelavo fasad. V ta namen lahko uporabimo različne materiale. Mrežna očesa imajo večinoma obliko romba, šestkotnika, kroga ali kvadrata ter niso pletena ali varjena. Različne vrste mrežnih očes ustvarijo različne učinke. Material tudi v razrezani obliki ohrani svojo trdnost.
Fasade iz ekspandirane pločevine so zaradi svojega tridimenzionalnega videza prava paša za oči.

PREBERITE VEČ STRETCH KOVINSKE REFERENCE POIŠČITE TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.