Tehnična univerza v Gradcu

GOLA DEJSTVA

Material

Ekspandirana kovina iz aluminija, debeline 1,5-2 mm, vrste “Lustenau”, “Ansfelden” in “Mattersburg”

Uporaba

Spuščeni stropovi iz ekspandirane kovine

Lokacija

TU Graz, Rechbauerstraße 12, 8010 Gradcu

Leto

2015

Arhitekt

Gangoly & Kristiner, Kerstin Wissounig, Gradec

Izvedba

Fritscher, Hörsching

Posebnosti

Kombinacija treh vrst produktov in različnih barvnih učinkov ustvari nov, enkraten dizajn kovinskih stropov.

ŠTUDIRANJE POD ZLATIM NEBOM

Obnovitev zgradbe inštituta in laboratorija iz 1950-ih let, ki je pod spomeniškim varstvom, je uspešen primer fuzije energijske učinkovitosti, spomeniškega varstva, funkcionalnosti in ekonomičnosti.

Arhitekti Gangoly & Kristiner in Kerstin Wissounig so se zahtevne naloge lotili z oblikovanjem oblikovalskega koncepta, ki je v ospredje postavil izkoriščanje oziroma poudarjanje obstoječe konstrukcije zgradbe. Zunanja lupina zgradbe je ostala nespremenjena, znotraj pa so porušili nekaj opreme, vgradenj in struktur, vključno s stopniščem. Na novo postavljene konstrukcije so bile izbrane predvsem zaradi lastnosti zagotavljanja optimalne prostorske klime (z optičnega, klimatskega in haptičnega vidika). V predavalnicah je odslej spuščen strop iz ekspandirane kovine. Kombinacija treh vrst produktov in različnih barvnih učinkov ustvari nov, enkraten dizajn, ki vizualno odraža usmeritev univerze.

EKSPANDIRANA PLOČEVINA - praktična in elegantna

Ekspandirana pločevina oziroma ekspandirane rešetke se oblikujejo iz enega kosa kovine, pri čemer ne nastanejo obrabljeni konci, obremenjeni spoji ali varjeni šivi. Na ta način temu trajnostnemu, robustnemu materialu omogočimo ogromno trdnost in površinsko stabilnost, zaradi česar je idealen za izdelavo fasad. V ta namen lahko uporabimo različne materiale. Mrežna očesa imajo večinoma obliko romba, šestkotnika, kroga ali kvadrata ter niso pletena ali varjena. Različne vrste mrežnih očes ustvarijo različne učinke. Material tudi v razrezani obliki ohrani svojo trdnost. Fasade iz ekspandirane pločevine so zaradi svojega tridimenzionalnega videza prava paša za oči.

PREBERITE VEČ STRETCH KOVINSKE REFERENCE POIŠČITE TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.