VIŠJA TEHNIČNA ŠOLA V BELJAKU HTL VILLACH

GOLA DEJSTVA

Material

Streckmetall Typ “Villach”, Alu 2mm

Uporaba

Fasada

Lokacija

HTL Villach
Tschinowitscher Weg 5
9500 Villach

Leto

2020

Arhitekt

Hertl Architekten, 4400 Steyr

Izvedba

Zoppoth Haustechnik GmbH
9634 Gundersheim

Posebnosti

Za projekt prenove, prestrukturiranja in razširitve višje tehnične šole HTBLA v Beljaku, ki je trajal 6 let, je ProMetall z estetsko fasado iz ekspandirane pločevine polepšal parkirišče za kolesa. Naključje je bilo, da je bila zaradi optičnih lastnosti izbrana prav vrsta pločevine »Villach« (oz. Beljak). Nato je sledilo le še natančno načrtovanje in svetovanje izkušenih tehnikov iz ProMetalla.

DOM ZA KOLESA

Višja tehnična šola v Beljaku (HTBLA Villach) je bila od leta 2016 do leta 2022 deležna radikalne prenove in razširitve, zahvaljujoč kateri tudi arhitekturno ustreza sodobnih standardom.

Načrtovanje je prevzel arhitekturni biro Hertl iz mesta Steyr, ki je pripravil prestrukturiranje spodnjega nadstropja z gradnjo novih predavalnic ter prestrukturiranje srednjega dela in zgornjega nadstropja ter novo zasnovo zunanjega tlorisa.
Prometall je v svojem prospektu ponudil tudi vrsto pločevine »Villach«, ki je bila domnevno izbrana po naključuju. Zdaj 2-mm debela fasada iz ekspandirane pločevine krasi parkirišče za kolesa. Ustvarjen je bil prostor, ki je na videz omejen, vendar ne ločuje in ne prekinja odprtega toka kompleksa. Različne odprtine vabijo k uporabi parkirišča, ki hkrati ščiti in uvaja red, po drugi strani pa ostaja transparenten in lahkoten.

EKSPANDIRANA PLOČEVINA - praktična in elegantna

Ekspandirana pločevina oziroma ekspandirane rešetke se oblikujejo iz enega kosa kovine, pri čemer ne nastanejo obrabljeni konci, obremenjeni spoji ali varjeni šivi. Na ta način temu trajnostnemu, robustnemu materialu omogočimo ogromno trdnost in površinsko stabilnost, zaradi česar je idealen za izdelavo fasad. V ta namen lahko uporabimo različne materiale. Mrežna očesa imajo večinoma obliko romba, šestkotnika, kroga ali kvadrata ter niso pletena ali varjena. Različne vrste mrežnih očes ustvarijo različne učinke. Material tudi v razrezani obliki ohrani svojo trdnost. Fasade iz ekspandirane pločevine so zaradi svojega tridimenzionalnega videza prava paša za oči.

PREBERITE VEČ STRETCH KOVINSKE REFERENCE POIŠČITE TUKAJ.

Uporabite naš iskalnik referenc in
si referenčne projekte oglejte
v živo.